focus2

fOcussen

Zie HIER mijn site over focussen!   Focuspraktijk Saskia

Wat Sjamanisme en Focussen met elkaar gemeen hebben, is dat ze beiden beogen om voorbij de continue stroom van verhalen die we onszelf in ons hoofd te gaan, door die te vertragen, of mogelijk zelfs tot stilstand te brengen. Zodat dit denken (een deel van) zijn kracht verliest, en we in een ruimer bewustzijn kunnen belanden. Hier wordt de lading achter de gedachten voelbaar, de essentie wordt zichtbaar. In deze staat, waar tijd en ruimte niet vaststaand, maar veranderlijk blijken, krijgen we toegang tot de diepere lagen van de psyche. Zo kunnen blokkades aan het licht komen en kan de levensenergie weer vrij gaan stromen.

Sjamanen hebben door alle tijden heen met deze essentiële bewustzijnsdimensie gewerkt.

In onze hedendaagse cultuur ontstaat er na een eeuwenlange gerichtheid op het intellect, nu weer waardering voor andere lagen van ons bewustzijn: het gevoelsleven en de wijsheid van de ziel.

Focussen is een nieuwe ontwikkeling vanuit de westerse psychotherapie. De grondlegger van deze methode is de Amerikaan Eugene Gendlin. Hij ontdekte dat therapieën die alleen het denkvermogen betrekken, weinig resultaten boeken, en dat echte verandering pas mogelijk is, als de onderliggende dimensie ook aandacht krijgt.

Deze onderliggende dimensie is wat sjamanen de ziel noemen.

In een Focussessie begeleid ik je om je af te stemmen op de wijsheid van binnen, die zich kenbaar maakt in je lichaam. Wat er nodig is om het innerlijk evenwicht te herstellen, geeft je lichaam zelf aan. Je maakt contact met die innerlijke wijsheid en kijkt met een nieuwsgierige aandacht naar de lijfelijke ervaring van wat er speelt in je leven.

Het gevoel van binnen is je innerlijk compas. Het wijst je de weg van je natuurlijke stroom, en zo kun je je stapje voor stapje ontwikkelen in de richting die bij jou past.

Focussen is krachtig in haar eenvoud. Zo eenvoudig dat we het in het dagelijks leven nogal eens vergeten.  Het stilstaan bij wat er van binnen beweegt, geeft daarom vaak een  gevoel van opluchting en thuiskomen.

De kracht van focussen zit in de aandacht en vertraging. De tijd nemen om echt te zijn bij wat er speelt van binnen en te luisteren naar wat het je te zeggen heeft. En de dubbele focus natuurlijk! Doordat ik met je meekijk, verdubbelt je focus, en wordt het makkelijker om met volle aandacht te zijn bij wat er is.

Ik breng je in een sfeer van rust, een veilige ruimte waar je precies mag zijn wie je bent. Alles wat je zegt en laat zien, blijft onder ons en op dat moment.

Focussen is bij uitstek zoiets waar veel over te praten valt, maar wat niet echt te begrijpen is voordat je het zelf aan den lijve ervaart. De ervaring is er vaak één van herkenning,  van “Aha, zo zit dat inderdaad. Dat wist ik ergens allang, maar ik kon er niet meer bij.” Het is het laagje voor laagje stof verwijderen van je innerlijke wijsheid. Of een boost geven aan je intuïtie. Je precieze ervaring is uniek. Je geeft er je eigen woorden aan, de woorden die raken aan jouw beleving, aan dat wat er voor jou het meest toe doet.

 

Klik HIER voor mijn site over focussen voor meer informatie en een speciale aanbieding!”

 

De focussessie met Saskia heeft me, om het mooi vaag te zeggen, een nieuw pad gewezen. Véél meer aandacht voor het lichaam. Zelf focussen is nog geen optie, maar daar wil ik zeker heen.”  Frans

 

 

Comments are disabled.