20160109_120458

Focussen

In een focussessie maak je contact met je lichaam en kijk je met de benieuwdheid van een onderzoeker naar de lijfelijke ervaring van wat er speelt in je leven.

Je kunt er aandacht aan te schenken, zonder er helemaal in op te gaan. Zo kun je van binnenuit ontdekken wat er nog niet helemaal duidelijk aan was.  Als je er met een benieuwde aandacht bij bent, kan het proces zich ontvouwen.

Wat gezien en gevoeld is, kan veranderen en loslaten. Je kunt inzicht verkrijgen over de richting waarin iets zich eigenlijk wil ontwikkelen. Het gevoel van binnen is je innerlijk compas.

Ook emotionele pijn verzacht als het de aandacht krijgt die het vraagt, in plaats van dat het steeds ontkend, weggestopt of verdoofd wordt. Of dat je er van alles van vind, waardoor je het niet meer echt kunt voelen.

Focussen is krachtig in haar eenvoud. Het brengt je thuis bij jezelf op een manier die zo onmiskenbaar is dat ie in de vluchtigheid en drukte van het dagelijks leven vaak over het hoofd wordt gezien. Zo eenvoudig als het aanvoelt om in contact te zijn met je zelf, zo moeilijk kan het soms zijn om daar te komen.

De kracht van focussen zit in de aandacht en vertraging. De tijd nemen om echt te zijn bij wat er speelt van binnen en te luisteren naar wat het je te zeggen heeft. Als je het helemaal hebt gezien en gehoord, hoeft het niet meer zo hard te schreeuwen om je aandacht. Het kan tot rust komen.

Dat klinkt makkelijker dan het soms is. Wij laten ons maar al te graag afleiden van wat niet meteen comfortabel aanvoelt. Soms willen we niet (meer) voelen of weten wat er zit. Dan beseffen we niet dat we zo het natuurlijke verwerkingsproces, het zelfhelend vermogen, juist tegenwerken.

Een focussessie kan helpen om de aandacht heel voorzichtig en respectvol te richten tot de kern van waar ‘het wringt’. Stapje voor stapje, zonder getrek of geduw. Zonder over grenzen te gaan. En zonder een bepaald resultaat te hoeven behalen. Met waardering voor iedere stap, hoe ogenschijnlijk klein ook, die op dit moment mogelijk is.

Zo kun je weer in verbinding komen met je zelfhelend vermogen, en je vreugdevolle levensenergie.

 

Een focussessie duurt een uur. De prijs is inkomensafhankelijk, en varieert tussen de 33 en 55 euro.

Bovenstaande foto heb ik hierbij gekozen, vanwege het vogelvlucht perspektief en de mist met wat boomtoppen. Om gewaar te worden wat er in zich de mist bevindt, kun je langzaam dichterbij komen, scherpstellen, verder onderzoeken, aftasten…

 

Comments are disabled.